top of page

Karavan Muayenesi Süreçleri

  • maysasleep
  • 15 Kas 2023
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 24 Kas 2023

Karavan Muayeneleri çekme karavan ve motokaravanlarda farklılık göstermektedir.


Karavan Muayene Süreci

Bir karavan muayene sürecini başlatmadan önce dikkat etmeniz gereken kriterler bulunuyor. Örneğin aracınızı sıfırdan dönüştürerek bir karavan hâline getirdiyseniz TSE onayını almanız gerekiyor. Aracın dönüşümü aşamasında TSE onayını aldıktan sonra TüvTürk’ten randevu alarak karavan muayene ücretini ödemeniz gerekiyor. Özellikle karavanı sıfırdan dönüştürdüyseniz ilgili mühendislik firmasından mutlaka bir fatura da almalısınız. TüvTürk’ten randevu alıp, muayene ücretini ödeyip, faturayı bulundurduktan sonra karavan muayene işlemine girebilirsiniz.

 Karavan Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Motorlu karavan ve çekme karavanla ilgili düzenlenen mevzuatın 67. maddesine göre her iki araç türünün de muayene periyotları belirlenmiş. Bu noktada motokaravan muayenesi ve çekme karavan muayenesi periyotlarla birbirinden ayrılıyor. İlgili mevzuatta durum, “iki veya üç tekerlekli araçlar ve bunlara ait römorkların ilk 3 yaş sonu devamında 2 yılda bir muayene yapması gerekiyor. Ayrıca diğer bütün motorlu araçlar ile bunların römork sistemleri ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir olarak muayeneye girmesi gerekiyor.” şeklinde belirtilmiş.

  • Motokaravan muayene süresi: Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin belirlenmiş olduğu mevzuata göre motokaravanların her yıl düzenli olarak TüvTürk’te muayeneye girmesi gerekiyor.

  • Çekme karavan muayene süresi: Çekme karavanlar türüne göre her yıl muayeneye çağrılabiliyor. İki yılda bir yapılması gereken muayeneye dair çalışmalar devam etse de henüz kesin bir şekilde işlenmiş bir mevzuat bulunmuyor.

  • Çekme Karavan Muayenesi kaç yılda bir yapılır?

  • 750 KG altı çekme karavanlar için muayeneye gerek yoktur.

  • 750 KG üstü çekme karavanlar ise her yıl muayeneye girmesi gereklidir.

 
 
 

Comments


bottom of page